Maandag is de kick-off van de Nationale Vitaliteitsweek (23 t/m 27 september)!
Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Het is de geestelijke en lichamelijke gesteldheid van een persoon die leidt tot energie om te leven. De coronacrisis heeft ons het belang van vitaliteit meer dan ooit doen inzien. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar juist ook sterk voor jongeren.
Vitaliteit wordt bepaald door de balans tussen vier/vijf bronnen:
-Fysiek: beweging, uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie en herstelvermogen. Oftewel, de mate waarin je je fysiek sterk en gezond voelt.
-Mentaal: spanningsregulatie, aandachtscontrole, zelfvertrouwen, omgang met tegenslagen en persoonlijke ontwikkeling. Oftewel, de mate waarin je sterk in je schoenen staat.
-Sociaal-emotioneel: assertiviteit, conflicthantering, inzicht in behoefte en gevoelens van anderen en positief samenwerken. Oftewel, de mate waarin je verbonden voelt met je omgeving.
-Spiritueel: zingeving, goede doelen stellen en motivatie. Oftewel, jouw persoonlijke waarden en overtuigingen.
De balans tussen deze vier bronnen bepalen jouw vitaliteit. Het gaat bij vitaliteit dus eigenlijk om de verbinding tussen je lichaam, hoofd, hart en ziel.
Wanneer ben je vitaal?
Een vitaal persoon…
…bruist van de energie;
…ervaart positieve emoties;
…heeft een grote mentale veerkracht;
…is weerbaar;
…voelt zich sterk en fit;
…is gemotiveerd.
Bron: hollandfit.nl
Tijdens de meidencirkels die Saar en ik organiseren, is er aandacht voor al die bronnen (fysiek, mentaal, sociaal-emotioneel, spiritueel). Dit doen we met yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen, creativiteit en gesprekken. Daarbij zetten we niet alleen in op verbinding met jezelf, maar ook op verbinding met elkaar.
Ons doel met de meidencirkels is dan ook meer vitale jonge meiden, die bruisen van de energie, die positieve emoties ervaren, een grote mentale veerkracht hebben, weerbaar zijn, zich sterk en fit voelen en gemotiveerd zijn!